Alles is familie = Community Management

Alles is familie = Community Management

Voor een Nederlandse film, waar relatief weinig seks in voorkomt, een zeer aardige film. Vooral ook omdat eindelijk een Nederlandse McDreamy is opgestaan, maar dat terzijde…Benja Bruijning

Een community, niet meer dan een gemeenschap
Dat we één grote familie zijn is niet nieuw. Community Management daarentegen staat nog in de kinderschoenen, maar is wel ‘hot’. Gaat er wel eens een dag voorbij dat je ‘community’ niet ergens hoort, leest of zelfs zegt? Waarschijnlijk interesseert je het onderwerp anders kwam je ook niet op dit blog terecht. Wellicht heb je er zelfs op gezocht. Terwijl een community toch gewoon ‘een groepje mensen’ is, een ‘gemeenschap’, een groepje mensen die iets gemeen hebben. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zoekt op ‘een groepje mensen’(als je zoekt op ‘gemeenschap’ staat ‘neuken’ zelfs vrij bovenaan…). En hoewel iedereen een voorstelling heeft bij een groepje mensen, is het nog voor velen onduidelijk wat Community Management (Gemeenschap Beheer) precies inhoudt.

‘Iets’ met Facebook en zo
Dat is steevast het antwoord van mijn moeder als haar gevraagd wordt wat haar dochter doet. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik het zelf ook nog steeds moeilijk vind om het goed uit te leggen. Nu ik in de keuken bij Kittyhawk mag kijken op het gebied van Community Management is me wel duidelijk geworden dat het iets meer is dan ‘iets’ met Facebook en zo. Dat het een strategisch tooltje is om je te helpen bij het realiseren van je bedrijfsdoelen. Maar dat is Bedrijfsmanagement en HR-management etc ook, toch? Het zit meer in het anders denken, meegaan met de verandering van ‘ikke rijk’ naar ‘wij en een betere wereld’, van nemen naar geven en delen. Het is niet een hype,  net zomin als Social Media, het zal in de toekomst juist een veel grotere rol krijgen, wellicht verandert de vorm nog, met zoveel meer mogelijkheden en kansen, zowel privé als zakelijk. Komende maanden word ik opgeleid tot community manager en via dit blog zullen jullie merken of ik er zelf ook steeds meer van snap… of niet natuurlijk ;).

Waar hoor jij bij?
In de eerste alinea schreef ik dat iedereen wel een voorstelling heeft bij een community. Maar wist je dat jij bij wel honderden communities hoort? Bij de community van je familie, je wijk, je werk, je tennisvereniging, je vrienden, van diegene die dezelfde kledingmerken, schoenen of parfum dragen, die dezelfde vakanties vieren en dezelfde routes door het bos nemen, die dezelfde tampons en shampoo gebruiken, dezelfde muziek luisteren en dezelfde films kijken, verliefd zijn op dezelfde soort mensen en een hekel aan dezelfde soort zaken hebben etc etc. Het segmenteren is heel belangrijk. Zeker als je duizenden klanten hebt. Je kan zo véél beter luisteren en inspelen op de behoeftes. Win/win voor klant/bedrijf. Net als in de film, valt dan alles voor iedereen veel beter op zijn plek.

Hoe echt is nog authenticiteit?
Nog zo’n hip woord. Het moet echt zijn, puur. En ‘het’ is dan je boodschap, je product, je mensen, je site etc. Maar hoe echt is het als marketeers het 5x per dag roepen? Wie is 100% zichzelf? Dan zou je al geen boeken moeten lezen, geen tv/pc, geen sociale contacten etc. Iedereen is toch een beetje zichzelf en een beetje maatschappij? Bij authenticiteit denk ik vaak aan een baby. En zelfs dat is discutabel. Net als in de film, Carice wil inseminatie, maar dan wel met zaad van een zeer intelligente Don Juan…

Volgende keer meer. Reactie’s zijn welkom!
Allemaal veel kijkplezier met Alles is familie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s